foto: kanagaprod.

tekening onderwijzer yassalam

foto en tekening: moussa diarra

waterpomp school yassalam

foto: hors classe

School

Hoofd van de school van Yassalam, Paul Camata, kwam op een dag met het verzoek bij Abdoulaye Diarra of hij niet voor zijn dorp 3 klassen zou willen bouwen. Hij behielp zich tot dat moment met een geimproviseerd lokaal van takken en bladeren. Vooral in de winter een gevaarlijke plek waar slangen huizen.

Toen de stichting Hors Classe de ondersteuning van Yassalam overnam was de eerste activiteit het bouwen van nog eens 3 klassen.

 

Onderwijs

Al 15 jaar ondersteunt de stichting het onderwijs in Yassalam. Onderwijzer Moussa Diarra is hulponderwijzer en krijgt daarvoor vanuit de stichting een salaris. De school heeft een hoofd en 4 door de overheid betaalde krachten terwijl er natuurlijk 6 leergangen zijn. Er is niet veel animo voor het werken op het platteland. Yassalam ligt zo’n 20 kilometer van de stad.

 

Waterpomp

Er was dringend behoefte aan water bij de school. Met hulp van een bevriende ondernemer zijn we erin geslaagd een prachtige pomp vlakbij de school te plaatsen. Het water, dat van 60 meter diep wordt opgepompt heeft een geweldige kwaliteit. ‘s Avonds gaat er een grote ketting om de pomp om misbruik te voorkomen.

 

 

 

Fonio

Yaya, hier met geit op schouders, een 30 jarige boer uit Jigo is in het regenseizoen van 2020 geholpen met het bewerken van 4 hectare landbouwgrond. Aanschaf van 2 ossen, 2 ploegen, zaaigoed en kunstmest zijn met behulp van een Nederlandse sponsor mogelijk gemaakt.

Zijn ingediende plan is het verbouwen van Fonio, een graan dat qua uiterlijk en structuur een beetje op quinoa of couscous lijkt.

Als oorspronkelijke bewoner van Jigo, het dorp waar zijn ouders wonen, kan hij gebruik maken van akkers die om het dorp liggen.

Bij de start van het regenseizoen (ergens in juni) zodra de aarde te bewerken is begint Yaya met het prepareren van het terrein. Dan kan het ploegen beginnen. 2 hectare per dag. 

Na zes weken is het tijd het onkruid te wieden. Zonder handbescherming. De gekloofde handen vertonen scheuren van het zware trekken.

Half oktober wordt er geoogst. Met handsikkels door een werkgroep van wel 50 man.

Een stuk grond wordt geprepareerd voor het graan  dat wordt samen geveegd en door een ingehuurde tractor worden de korrels uit de kolven geslagen. Het dorsen.

Dan volgt het werk van de vrouwen, het scheiden van kaf en koren. Vervolgens wordt de fonio nog zo’n 10 dagen in de zon te drogen gelegd.

Het uiteindelijke resultaat : 41 zakken

.Aan het eind van het project stuurde hij dit bericht naar ons:

We zijn net klaar met de oogst. Godzijdank is alles oké. Dank aan jullie (An en Maarten) en aan mijn zeer lieve tante. Jullie hebben me in staat gesteld om de armoede te bestrijden die ik al 10 jaar heb. Ik ben heel blij en weet dat mijn ouders dat ook zijn. Dankzij jullie hulp ben ik een echte boer geworden.

Er is genoeg land om te bewerken, maar ik had niet de middelen om dat te doen. Met de verkoop van deze granen ga ik een deel van het veld klaarmaken om kippen, schapen, geiten en ossen te houden die vandaag de dag in Mali een bron van inkomsten zijn. Ik ben u zeer dankbaar en laten we samen de landbouw promoten om de werkloosheid te bestrijden, radicalisering van jonge mensen en illegale emigratie tegen te gaan. Nogmaals heel erg bedankt.

Pelengana, November 2020